Thursday, September 10, 2009

New York & Valentino


Istället för att fälla en tår över att Moderna Museet (och nej, detta ska absolut inte bli någon jävla psuedokonstblogg som skriver om minsta lilla händelse i Moderna Museets verksamhet) blir av med sin Emil Nolde-målning eller att Natt med gäster fått rätt ljummen kritik i båda morgontidningarna föreslår jag att vi tar tillfället i akt och blickar framåt. Idag börjar nämligen New York Fashion Week, som med fokus på vår- och till viss del även sommarkollektioner 2010 presenterar en gedigen samling kreatörer över loppet av sju dagar. Personligen ser jag nog mest fram emot Nicole Miller imorgon, Chado Ralph Rucci på lördag, TONYCOHEN på måndag och doo.ri på onsdag men har samtidigt lite svårt att se hur något skulle kunna toppa Valentinos Couture-kollektion för den aktuella hösten (visades på Paris Haute Couture Fall 2009 i början av juli).

Höstkollektioner hör vanligtvis till mina favoriter, antagligen är det de mörkare och mer avskalade färgerna som sammanfaller med min utpräglat svenska modesmak, och Valentino lyckas här kombinera ett karnevaliskt uttryck, med inslag av fjädrar och den utsökta maskeradmasken, med en stilren design, av vackra snitt och en spettsornamenterad svärta med vita inslag. Det finns en tydlig inspiration av neo-gotik med erinring till romantiken som blommar ut i denna fantastiska klänning i form av ett möte mellan mörker och ljus.

De vårkollektioner som visas under modeveckan i New York kommer näppeligen att innehålla lika elaborerade kreationer, framförallt då det i strikt mening inte handlar om haute couture men även då vårmodet på förhand ser ut att fokusera på renare och mer expressiva färger i harmoni med en mer återhållen design. Nu betyder ju inte detta att de kommande sju dagarna inte kommer att erbjuda några intressanta nyheter, tvärtom. Med minst nio visiningar per dag är det givet att fleratalet designers kommer att presentera kollektioner värda att studera och reflektera kring, jag återkommer därför efter helgen med en utvärdering av veckans fyra första dagar. Till dess får ni hålla tillgodo med dessa två detaljbilder av den fantastiska Valentino-klänningen.

1 comment: